Opening expositie Jaap Min

Opening expositie Jaap Min

Van 05 april 2020 tot 03 augustus 2020

Bij Museum Beeldentuin Nic Jonk

Categorieën: Expositie


EXPOSITIE SCHILDER & GLAZENIER JAAP MIN
Museum en beeldentuin Nic Jonk viert dit jaar haar 55 jarig bestaan!

Het seizoen wordt geopend met een expositie van de Bergense kunstschilder en glazenier Jaap Min (1914-1987). Wegens groot succes verlengd tot 3 augustus 2020. De expositie kwam tot stand met dank aan Rita Min, dochter van Jaap Min.

Jaap Min werd o.a door Jurre en Campendonck aan de Amsterdamse Rijksacademie opgeleid(1938-1944). In zijn jeugd kreeg hij zijn eerste lessen in Bergen van Matthieu Wiegman behorende bij de ‘’Bergense School’’. De expressionistische trekken van de Bergense School klinken weliswaar door, maar hij onmiskenbaar zijn eigen weg gegaan.

De expositie van Jaap Min in museum Nic Jonk toont een ruim aanbod van schilderijen en aquarellen van het Noord Hollandse landschap. Zoals sloten, koeien in de wei een enkel paard een geit en een hooilandschap. Maar ook een aantal koppen en figuren en een enkel stilleven. Tevens een Susanna uit 1951 en een onbekend zelfportret. Jaap Min schilderde heel vrij; je kunt zeggen, hij was voortdurend bezig met telkens weer anders benaderen van zijn directe leefomgeving. Dat was zijn onuitputtelijk inspiratiebron. Elke dag was de lucht weer anders en dat zie je terug in zijn schilderijen met prachtige wolken, stille weides met koeien en sloten. Ook schilderde hij graag stillevens met bloemen en vissen en Bijbelse taferelen.

Beide kunstenaars , zowel Nic Jonk als Jaap Min hadden een sterke binding met het Noord Hollandse landschap waarin zij woonden. Zij waren er geboren en getogen. Rita Min, regelmatig bezoekster van museum en beeldentuin Nic Jonk en Zeger Jonk, beheerder van de nalatenschap van Nic Jonk, denken en voelen dat beide kunstenaars hier uitstekend tot hun recht komen.