Slide background

Museum en Beeldentuin Nic Jonk

"inspiratiebron voor iedereen" met als doel "Behoud voor de Toekomst"
Slide background

Uniek levenswerk van kunstenaar Nic Jonk

Onze vaste collectie van Nic Jonk (beelden, schilderijen, grafiek, glas en perspexobjecten) .
Slide background

Workshop voor u of uw club bij Nic Jonk

Inspirerend: Schrijven, Schilderen , Filmen, Fotograferen, Tekenen en Beeldhouwen in atelier Nic Jonk, Workshop
Slide background

Varen in de eilandspolder vanaf Nic Jonk

Varen eilandspolder met Frank Klugt of Piet van Marle. Laat u verrassen in het prachtige natuurgebied Eilandspolder. Rondvaart onder leiding van de meestervertellers Piet en Frank.
Slide background
Nic Jonk museum & beeldentuin
In gesprek met Zeger Jonk
Slide background

De collectie olieverfschilderijen Nic Jonk

De schilderijen van vrouwelijke naakten van Nic Jonk hebben een zekere speelsheid. De schilderijen zijn dynamisch.

Kalender 2020

kalender 2020

Nic Jonk kalender 2020 nu al te bestellen!
Vanaf 5 december 2019 leverbaar.
Prijs € 15.= exclusief portokosten.

Bestellen via e-mail

of via tel. 0299-671560 of 06-53325569

Opening hours

Museum en Beeldentuin Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer.

winter opening times 2019-2020
November 20 to April 6 Wednesday to Sunday from 11 am to 2 pm. And by appointment.
Christmas and New Year's Day closed.
Also closed 12 to 24 January 2020.

Attention!!
December 21 and 22 "open days" from 11 am to 4 pm.
Free admission and free coffee and discounts on replica figurines, screen prints and poetry collections.
Nic Jonk calendar 2020 available! Price € 15. =

Entrance € 7.50 per person
Including coffee/tea with Schermer cake

Entrance, coffee/tea and cake fencer and tour of museum, sculpture garden and workplace € 11.50 pp

Open by appointment
Tel: 0299 671560/ 06 53325569
E-mail:

red bather

Nic Jonk ‘red bather’ 150x120 cm olieverf op linnen

 

Bestellen via tel. 0299-671560 of

Voor aanschaf van een kunstwerk, kalender, boek e.d kunt u ook tijdens de Kerstdagen , na telefonische afspraak, langskomen.

Een leven vol beelden

 

biografie nic jonk

Biografie Nic Jonk. Schrijver Rob Bouber
ISBN 978 90 79915 25 5 Prijs: € 24,95

Lees meer

Boek Nic Jonk - de biografie

JONK – de biografie

Wilgje in de kunstpolder wordt woudreus in beeldhouwersland

Nic Jonk (1928-1994), de beeldhouwer met de meeste beelden in de openbare ruimte in Nederland, heeft een ongelukkige start: als Nic 4 is wordt zijn vader in Schermerhorn overreden door een melkauto. Hij is voortaan de man in het eenoudergezin waarvan de moeder, verhuisd naar Oudkarspel, een kruidenierswinkeltje begint.
Tot zijn 17de helpt Nic zijn moeder; dan trekt hij lopend naar Amsterdam, waar hij op het reclamebureau van zijn oom komt te werken. Hij wordt decorateur bij V&D en bij de Bijenkorf en volgt avondlessen tekenen. Hij is inmiddels getrouwd, heeft kinderen maar het blijft in zijn hoofd hameren dat zijn passie bij het beeldhouwen ligt. En terwijl hij een gezin heeft, volgt hij de dagopleiding aan de Rijksacademie. Studie overdag; werk – ook nog voor De Bijenkorf - ’s avonds.
Na zijn studie krijgt hij al snel opdrachten. Hij krijgt dat voor elkaar omdat zijn gezinssituatie hem noopt om de boer op te gaan.
Dan, inmiddels 1965, is hij het kleinbehuisd wonen en werken in de hoofdstad beu en koopt hij Noord-Hollandse ruimte. De stolpboerderij annex schuren en erf in Grootschermer worden in de loop der jaren verbouwd tot woonhuis, atelier, galerie en, van meet af aan, de beroemde beeldentuin. Er komen veel kunstenaars en bekende Nederlanders. Ook de buren, onder wie Ton Lensink, Kees Brusse, Ard Schenk, Aad Kosto, zorgen voor aanloop uit artistieke of politieke omgeving. Minister presidenten en koningin bezoeken de beeldentuin meermaals, om er gesprekken te voeren of om er van cultuur en polderrust te genieten.
Nic Jonk gaf les aan academies in binnen- en buitenland. Hij was de eerste kunstenaar die jarenlang geheel werd gesponsored door een groot bedrijf. Ook voor andere evenementen en exposities wist Jonk – van aard een bedeesde Schermer boerenzoon – zich toch zo te bewegen dat hij financiële steun vond. Of het nou om brons ging of om de verbouwing van ‘Grootschermer’, ondanks zijn zwakke gezondheid vocht hij als een leeuw voor zijn gezin en zijn kunstenaarsbestaan.
Uit gesprekken met de kunstenaar en met familie, vrienden, collega’s en andere mensen die met hem van doen hadden, komt een bijna onwaarschijnlijk levensverhaal naar buiten over een waarachtig kunstenaar, gedreven tot en met...

Rob Bouber, de auteur van Nic Jonks levensschets, is onder meer oud-kunstredacteur bij de HDC Media-groep, (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander en Leidse Courant). Eerder schreef hij het enthousiast ontvangen en zeer goed verkochte ‘Gezichten van Noord-Holland’; ‘Het Onbekommerde Leven’ en De Onbevangen Jaren’. Daarnaast schreef hij de kinderboekenserie Karel Cavia en de verhalenbundel ‘Linda Lu en andere lichtvoetige verhalen’. Ook schreef Bouber als columnist voor het maandblad Zin en verhalen voor het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.

JONK – de biografie. 352 pagina’s met foto’s; Uitgeverij De Liefde, Koedijk. ISBN 978 90 79915 25 5 Prijs: 24,95 euro. Verschijning eerste week juli 2015. Officiële presentatie: 11 juli (verjaardag Nic Jonk en 50-jarig bestaan beeldentuin) in Galerie Beeldentuin Nic Jonk, Haviksdijkje 5, Grootschermer.
De uitgave is mogelijk gemaakt door steun van fondsen, bedrijven en particulieren.