Slide background

Museum en Beeldentuin Nic Jonk

"inspiratiebron voor iedereen" met als doel "Behoud voor de Toekomst"
Slide background

Uniek levenswerk van kunstenaar Nic Jonk

Onze vaste collectie van Nic Jonk (beelden, schilderijen, grafiek, glas en perspexobjecten) .
Slide background

Workshop voor u of uw club bij Nic Jonk

Inspirerend: Schrijven, Schilderen , Filmen, Fotograferen, Tekenen en Beeldhouwen in atelier Nic Jonk, Workshop
Slide background

Varen in de eilandspolder vanaf Nic Jonk

Varen eilandspolder met Frank Klugt of Piet van Marle. Laat u verrassen in het prachtige natuurgebied Eilandspolder. Rondvaart onder leiding van de meestervertellers Piet en Frank.
Slide background
Nic Jonk museum & beeldentuin
In gesprek met Zeger Jonk
Slide background

De collectie olieverfschilderijen Nic Jonk

De schilderijen van vrouwelijke naakten van Nic Jonk hebben een zekere speelsheid. De schilderijen zijn dynamisch.

Kalender 2018

kalender 2018

Nic Jonk kalender 2018 € 15.=
Voorbeeld kalender 2018

Bestellen via e-mail

of via tel. 0299-671560 of 06-53325569

Onze activiteiten

Aanbiedingen van de maand

replica dans website

Nic Jonk  replicabeeldje "Dans" € 140.=

35 cm hoog inclusief granieten sokkel.

 

vrouw met blauwe hoed

'Vrouw met blauwe hoed' reproductie 70x50 cm € 10.=
twee voor € 15.= (exclusief portokosten)

 

Bij aankoop gratis boek ‘’ beelden uit de lucht gegrepen’’ van Nic Jonk.

Bestellen via tel. 0299-671560 of

Voor aanschaf van een kunstwerk, kalender, boek e.d kunt u ook tijdens de Kerstdagen , na telefonische afspraak, langskomen.

Een leven vol beelden

 

biografie nic jonk

Biografie Nic Jonk. Schrijver Rob Bouber
ISBN 978 90 79915 25 5 Prijs: € 24,95

Lees meer

Openingstijden

Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer.

 

Geopend van 19 maart tot 27 november.
wo-do-vr 11:00-17:00 uur.
za-zo 13:00-17:00 uur.
in juli en augustus ook op dinsdag van 11:00 - 17:00 uur.

Op feestdagen geopend van 13:00 - 17:00 uur.
entree € 7.50= p.p.
inclusief koffie/thee met Schermer Koek

 

Entree, koffie en schermer koek en rondleiding door museum, beeldentuin en atelier is € 11.50 p.p 

 

Bezoek buiten de openingstijden op afspraak. 

tel: 0299 671560/ 06 53325569

e-mail: 

 

Dagelijks van 9.00 uur tot 20.00 uur is er de mogelijkheid om na telefonische afspraak zeefdrukken , replica's, boekjes, kalenders e.d aan te schaffen en/of op te halen in het museum.
Tevens is het mogelijk om deze artikelen via onze webshop te bestellen.

 

Vaartochten o.l.v Piet van Marle ( € 9.= p.p) in combinatie met bezoek museum en beeldentuin Nic Jonk
Afhuur van museum en beeldentuin voor receptie, verjaardag , vergadering e.d incl. catering . Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar tel. 0299-671560 Email: (zie bijlages).

Opgravingen

Kees Box - Portret van een gedreven amateur. Opgravingen van Kees zijn permanent te bezichtigen in museum Nic Jonk.’

Iemand die letterlijk alle wallekanten, schoeiingen, ja eigenlijk de hele polder, op z'n duimpje kent , is Kees Box.
Als jongen van een jaar of elf maakte hij via een oom kennis met de eerste scherven. Deze had zo nu en dan een kijkgaatje gegraven en had al aardige dingen boven de grond gehaald.

De enthousiaste verhalen over zijn vondsten en de geschiedenis van Grootschermer vonden hun weg naar de ontvankelijke kinderziel en stimuleerden de jonge onderzoeker om het geleerde in de praktijk te gaan brengen. Hij begon alle slootkantjes af te zoeken en kon 's avonds zijn schatten voor zich uitstallen.
Vooral na bagger werkzaamheden werd er menige vondst gedaan. Ook profiteerde hij van de strenge winters die toen nog regelmatig voorkwamen. Gewapend met plastic tas, schroevendraaier en hamer speurde hij vanaf het ijs de wallekantjes af naar (soms vastgevroren) voorwerpen als knopen en lakenloodjes. Altijd keerde hij wel met iets naar huis terug. Omdat hij al gauw bemerkte dat baggerslib uit sloten vaak meer voorwerpen prijsgaf en hij niet wilde wachten totdat er weer eens gebaggerd zou worden, construeerde hij zijn eigen baggertuig. In een roeibootje doorkruiste hij de polder om met baggerbeugel en net het veen te lijf te gaan. Na het zeven bleven er vaak kleine gebruiksvoorwerpen achter. De sensatie van het iets te vinden, heeft hem vanaf toen nooit meer verlaten.
Het echte graafwerk kreeg Kees later pas onder de knie. Als jeugdig amateur had hij wel gehoord dat je de oude beschoeiing kant moest zien te vinden. De plekken die inmiddels waren verdwenen en waar afval werd weggegooid of waar de boerin de vaat deed.

"Op goed geluk begon je een kuil te graven waar je soms wel eens een gaaf kruikje of flesje in aantrof. Als het door het veen zwart was uitgeslagen of in stukken lag, werd het gewoon weer teruggeworpen." Later begreep hij dat elk scherfje belangrijk was en werd alles gereinigd en gesorteerd.

Vader Box, die zijn zoon vaak bemodderd met z'n fragmenten in de weer zag, raakte van lieverlee ook in de ban van Kees bodemvondsten.
Samen hebben zij dagenlang bij kuilen vertoefd, Kees beneden- en vader bovengronds. Vaak ontstonden er gaten van zo'n vier meter in het vierkant en hij verzekert me dat het werk loodzwaar was... Er moest wel methodisch te werk worden gegaan: het uitrijden van de grond, het zeven en tenslotte het verpakken in kratten. Met genoegen kijkt hij terug op de samenwerking met senior. Hun beproefde methode: zoeken naar de eerste beschoeiing, graven van een proefgeul en op schervenjacht met behulp van een prikstok. Dankzij die nieuwe aanpak begon de grond steeds meer schatten af te staan. De vriendin van Kees, Marieke, eigenlijk niet geïnteresseerd in zijn hobby maar wel in puzzelen, ging haar mening herzien toen zij uit een berg scherven een fraai majolicabord wist samen te stellen. Dit tot grote tevredenheid van Kees, die dat gepriegel graag aan anderen overlaat.

Uiteindelijk konden langs deze weg veel voorwerpen op professionele wijze worden gerestaureerd.
Model-graver Kees heeft nooit een spa in de grond gestoken voor hij toestemming had van de eigenaar, waarna de plek altijd weer keurig werd achtergelaten. Hij heeft nog nooit iets van zijn vondstmateriaal van de hand gedaan, zodat zijn nog steeds groeiende collectie-gesorteerd en schoon gemaakt-inmiddels vele kisten beslaat, waaronder vaatwerk en pijpekoppen, een bezienswaardigheid op zich. Ook heeft hij nog nooit iets aangekocht, alle voorwerpen in zijn collectie komen uit zijn eigen streek Grootschermer, waarbij hij aantekent het te betreuren dat veel schatgravers in de jaren zeventig materiaal uit het gebied hebben weggehaald. Inmiddels heeft hij meermalen exposities verzorgt bij oudheidkundige verenigingen en viel hij op bij het programma "Tussen Kunst en Kitch" met een vondst van betekenis. Zijn grote wens is in eigen dorp een museum te beginnen, zodat iedereen kan meegenieten van zijn met zoveel moeite verworven schatten.

Open dagen januari 2018

logo

 

Zaterdag en zondag 20 en 21 januari van 12-16.00 uur ‘’open dagen’’.

De entree en koffie is gratis! Tijdens de ‘’open dagen’’ wordt het nieuwe muziekprogramma voor het komende jaar gepresenteerd. In het museum wordt uitgebreid informatie gegeven over de desbetreffende artiesten. Het is dit keer een zeer uitgebreid en veelzijdig programma, met als absoluut hoogtepunt het concert van AJ Croce, zoon van de legendarische Jim Croce.

Lees meer