Expositie Theo den Boon

Expositie Theo den Boon

“ Schilderen is als een droom, die toegang geeft tot een innerlijke, poëtische wereld,” zegt de Waddinxveense kunstenaar Theo den Boon.
Nu droomt een mens zijn dromen zonder daarbij in te grijpen. Wanneer den Boon op zijn intuïtieve wijze schildert, dan zet hij bewust op cruciale momenten sterke kleur- of vorm accenten neer.
Verder laat hij zijn composities op linnen of papier zonder plan vooraf ontstaan: “ Het ene werkstuk komt uit het andere voort.
Ik laat me vooral leiden door mijn gevoel,” verklaart de kunstenaar. Minstens zo belangrijk als het dynamische werkproces zijn de momenten waarop den Boon zijn composities kritisch bekijkt en oordeelt of er nog voldoende spanning in aanwezig is. Dat hij daarom vervolgens sommige stukken van het doek weer te lijf gaat met nieuwe verfpartijen of prikkelende accenten aanbrengt met de olieverfstick spreekt vanzelf. Den Boon’s abstracta-expressionistische aanpak is het best te karakteriseren als een gedreven soort schildershandschrift. Den Boon is echter verder deze weg ingeslagen door zich op eigen wijze van een beeldtaal te bedienen. De ene keer overheersen in zijn werkstukken tedere, transparante tinten blauw of geel die dooraderd worden door ferme strepen en spikkels. Ook confronteert den Boon krachtige kwaststrepen met brutaal vloeiende verfplassen en witte vlakken, die als afbakening van de actie in de compositie fungeren. Een andere keer strijden meer tekenachtige symbolen of signalen om de aandacht van de toeschouwer, vanuit weer een wit veld met strikt primaire, frisse kleuren: geel, rood en blauw.Al doende lijken deze signalen zowel letterlijk als figuurlijk enige orde te scheppen in de opgeroepen chaos. Maar lang voordat de totale ordening in zicht komt weet den Boon het mysterie en de spanning in zijn composities te bewaren door gewoonweg op het juiste moment zijn schildersenergie te kanaliseren of haar een halt toe te roepen. Zo wordt de toeschouwer steeds opnieuw een fascinerende blik vergund in een heldere droomwereld van kleurenecho’s, het opengestelde privé-domein van Theo den Boon, schilder pur sang.

De entree bedraagt € 7,50 en € 10,= incl. koffie en Schermer koek.


Website

 

 

Evenement-informatie

Startdatum 01-01-2022
Einddatum 31-12-2022
Max. deelnemers Onbeperkt
Prijs per persoon €7,50
Locatie Museum Beeldentuin Nic Jonk

Adresgegevens

Museum Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer

Tel:  +31 299 671560

E-mail: info@nicjonk.nl

Openingstijden

Veilig online betalen via Mollie
Image