Beelden

nic jonk beeldenDe creatie van een beeld is een zeer langdurig en arbeidsintensief proces. Gezien de investering is het bovendien een riskante onderneming voor een kunstenaar. Vooral het bronsgieten is een kostbare aangelegenheid. Het gehele proces van het beeld, van constructie tot het brons, duurde gemiddeld 3 maanden en bij grote beelden soms wel een halfjaar. Het maximaal aantal te gieten exemplaren van een klein beeld is 12 en van de grote beelden zeven. Zodoende blijven de beelden exclusief.

Arabesk-Nic-Jonk

Pictures
Nic Jonk begon bij het maken van een beeld met het lassen van een geraamte van ijzer; de zogenaamde constructie. De ijzers werden gebogen en aan elkaar gelast, waarmee de eerste contouren van het beeld zichtbaar werden. Voordat het klei op de constructie kon worden aangebracht, werden er kleine houtjes in ijzerdraad gewikkeld en vervolgens zorgvuldig op de constructie vastgemaakt.

Vervolgens werd de klei laag voor laag op de constructie aangebracht. Wanneer er voldoende klei op de constructie zat, begon Nic Jonk met het modelleren. De vroege beelden modelleerde hij hoofdzakelijk met zijn handen. Later maakte hij steeds meer gebruik van een ronde kleiknuppel, waarmee hij het kleimodel egaal en glad maakte.

Daarna werd het beeld in segmenten verdeeld door middel van koperen blikjes die rechtop in de klei werden gedrukt. Tegen de blikjes werd een ijzeren bewapening gelegd, die voor de stevigheid van de latere gipsmallen diende. Vervolgens werd de eerste dikke gipslaag op het kleibeeld aangebracht. Deze gipslaag werd het negatief genoemd.

De door de blikjes in mallen verdeelde gipslaag werden één voor één van de klei verwijderd, waarbij het klei heel secuur met plamuurmesjes onder het gips vandaan werd gehaald. De van het klei genomen negatieve gipsmallen werden vervolgens ingegoten met een dun laagje gips gecombineerd met wat vlas dat voor de nodige stevigheid zorgde. Deze tweede gipslaag werd het positief genoemd.

Voordat de positieve gipslaag werd ingegoten, werd de negatieve mal eerst met potas ingedept. Daardoor kon later het negatief gemakkelijk van het positief worden gehakt. Tevens werd de positieve gipslaag van een andere kleur voorzien, zodat de afscheiding met het negatief goed zichtbaar was. Hierdoor was de kans klein dat bij het hakken het positief werd beschadigd.

De ingegoten gipsmallen werden d.m.v. vlas in gips gedrenkt aan elkaar bevestigd. Daarna werd de negatieve gipslaag omzichtig met hamer en beitel verwijderd. Tenslotte werd het positieve gipsmodel bijgewerkt en was het klaar om naar de bronsgieter te gaan.

Ook het bronsgieten is een arbeidsintensief proces. Het gipsmodel wordt in een gietkast met gietzand gelegd, waardoor een afdruk van het beeld ontstaat. Vervolgens wordt het beeld geheel opgebouwd met gietzandvormen. Dit alles is handwerk en moet zeer secuur worden gedaan. Vaak wordt het beeld in verschillende delen gegoten en later aan elkaar gelast.

Als het beeld is gegoten, wordt het gietzand van onderen uit het beeld geklopt. Het bronzen beeld is dus hol. Dan wordt het beeld gepolijst, krijgt een editienummer en wordt tenslotte gepatineerd. Het patine heeft een mooie glans in zwart, groenig of bruin.

Adresgegevens

Museum Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer

Tel:  +31 299 671560

E-mail: info@nicjonk.nl

Openingstijden

Veilig online betalen via Mollie
Image