Slide background

Museum & galerie en beeldentuin Nic Jonk

"inspiratiebron voor iedereen" met als doel "Behoud voor de Toekomst"
Slide background

Uniek levenswerk van kunstenaar Nic Jonk

Onze vaste collectie van Nic Jonk (beelden, schilderijen, grafiek, glas en perspexobjecten) .
Slide background

Workshop voor u of uw club bij Nic Jonk

Inspirerend: Schrijven, Schilderen , Filmen, Fotograferen, Tekenen en Beeldhouwen in atelier Nic Jonk, Workshop
Slide background

Varen in de eilandspolder vanaf Nic Jonk

Varen eilandspolder met Frank Klugt of Piet van Marle. Laat u verrassen in het prachtige natuurgebied Eilandspolder. Rondvaart onder leiding van de meestervertellers Piet en Frank.
Slide background
Nic Jonk museum & beeldentuin
In gesprek met Zeger Jonk
Slide background

De collectie olieverfschilderijen Nic Jonk

De schilderijen van vrouwelijke naakten van Nic Jonk hebben een zekere speelsheid. De schilderijen zijn dynamisch.

Attentie! Corona update

Tijdens de lockdown van 19 december tot 14 januari 2022 zijn bestellingen en /of afhalen van replicabeeldjes, kalenders, sieraden, zeefdrukken e.d   mogelijk.

Bel voor een afspraak naar 0299-671560 / 06-53325569 of mail naar info@nicjonk.nl

Replicabeeldjes "NIC JONK"

Beeldjes ‘’dans ‘’’en ‘’levensvreugd’’

GRATIS THUISBEZORGD!!

bestel nu één van de 12 replicabeeldjes van Nic Jonk en ontvang de gratis Nic Jonk kalender 2021. De beeldjes kunnen ook afgehaald worden bij het museum na telefonische afspraak.
BEZOEK ONZE WEBSHOP EN BEKIJK ONZE COLLECTIE REPLICABEELDJES!!

Bestellen via e-mail info@nicjonk.nl

of via tel. 0299-671560 of 06-53325569

Kalender 2022

kalender 2021

De Nic Jonk kalender 2022 is nu te bestellen . Prijs € 17.50.

Te koop op de ‘’open dagen ‘’ zaterdag 27 en zondag 28 november van 12-16.00 uur.

Afhalen in de museumwinkel kan na telefonische afspraak of via info@nicjonk.nl  

Openingstijden

Museum en Beeldentuin Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer.

Openingstijden
Museum en beeldentuin Nic Jonk 7 dagen per week te bezichtigen!!
Het museum en de beeldentuin zijn ruimschoots groot genoeg om de corona maatregelen in acht te nemen en de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.
Graag uw komst telefonisch of per Email aankondigen zodat wij u kunnen inplannen.
U kunt dagelijks reserveren van 10 tot 17.00 uur via 0299 671560 / 06-53325569 of info@nicjonk.nl.
Museum en beeldentuin Nic Jonk viert haar 55 jarig bestaan en toont tot 15 maart 2021 een unieke overzichtstentoonstelling van beelden, schilderijen, tekeningen, aquarellen, keramiek, sieraden, zeefdrukken en glas,&perspex objecten van Nic Jonk.
Tevens een collectie schilderijen van Theo den Boon.

Bezoek na telefonische afspraak mogelijk.
Telefoon 06-53325569

e-mail: info@nicjonk.nl

Entree € 7.50= p.p.
Entree € 11.50= p.p. met rondleiding door museum, beeldentuin en atelier.
(beide zijn inclusief koffie/thee met Schermer Koek)

 

Dagelijks van 9.00 uur tot 20.00 uur is er de mogelijkheid om na telefonische afspraak zeefdrukken , replica's, boekjes, kalenders e.d aan te schaffen en/of op te halen in het museum.

Tevens is het mogelijk om deze artikelen via onze webshop te bestellen.

Vaartochten o.l.v Piet van Marle ( € 11.= p.p) in combinatie met bezoek museum en beeldentuin Nic Jonk


Afhuur van museum en beeldentuin voor receptie, verjaardag , vergadering e.d incl. catering . Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar tel. 0299-671560 Email: info@nicjonk.nl (zie bijlages).

red bather

Nic Jonk ‘red bather’ 150x120 cm olieverf op linnen

 

Bestellen via tel. 0299-671560 of info@nicjonk.nl

Voor aanschaf van een kunstwerk, kalender, boek e.d kunt u ook tijdens de Kerstdagen , na telefonische afspraak, langskomen.

Een leven vol beelden

 

biografie nic jonk

Biografie Nic Jonk. Schrijver Rob Bouber
ISBN 978 90 79915 25 5 Prijs: € 24,95

Lees meer

Beelden

De creatie van een beeld is een zeer langdurig en arbeidsintensief proces. Gezien de investering is het bovendien een riskante onderneming voor een kunstenaar. Vooral het bronsgieten is een kostbare aangelegenheid. Het gehele proces van het beeld, van constructie tot het brons, duurde gemiddeld 3 maanden en bij grote beelden soms wel een halfjaar. Het maximaal aantal te gieten exemplaren van een klein beeld is 12 en van de grote beelden zeven. Zodoende blijven de beelden exclusief.

Arabesk-Nic-Jonk

Pictures
Nic Jonk begon bij het maken van een beeld met het lassen van een geraamte van ijzer; de zogenaamde constructie. De ijzers werden gebogen en aan elkaar gelast, waarmee de eerste contouren van het beeld zichtbaar werden. Voordat het klei op de constructie kon worden aangebracht, werden er kleine houtjes in ijzerdraad gewikkeld en vervolgens zorgvuldig op de constructie vastgemaakt.

Vervolgens werd de klei laag voor laag op de constructie aangebracht. Wanneer er voldoende klei op de constructie zat, begon Nic Jonk met het modelleren. De vroege beelden modelleerde hij hoofdzakelijk met zijn handen. Later maakte hij steeds meer gebruik van een ronde kleiknuppel, waarmee hij het kleimodel egaal en glad maakte.

Daarna werd het beeld in segmenten verdeeld door middel van koperen blikjes die rechtop in de klei werden gedrukt. Tegen de blikjes werd een ijzeren bewapening gelegd, die voor de stevigheid van de latere gipsmallen diende. Vervolgens werd de eerste dikke gipslaag op het kleibeeld aangebracht. Deze gipslaag werd het negatief genoemd.

De door de blikjes in mallen verdeelde gipslaag werden één voor één van de klei verwijderd, waarbij het klei heel secuur met plamuurmesjes onder het gips vandaan werd gehaald. De van het klei genomen negatieve gipsmallen werden vervolgens ingegoten met een dun laagje gips gecombineerd met wat vlas dat voor de nodige stevigheid zorgde. Deze tweede gipslaag werd het positief genoemd.

Voordat de positieve gipslaag werd ingegoten, werd de negatieve mal eerst met potas ingedept. Daardoor kon later het negatief gemakkelijk van het positief worden gehakt. Tevens werd de positieve gipslaag van een andere kleur voorzien, zodat de afscheiding met het negatief goed zichtbaar was. Hierdoor was de kans klein dat bij het hakken het positief werd beschadigd.

De ingegoten gipsmallen werden d.m.v. vlas in gips gedrenkt aan elkaar bevestigd. Daarna werd de negatieve gipslaag omzichtig met hamer en beitel verwijderd. Tenslotte werd het positieve gipsmodel bijgewerkt en was het klaar om naar de bronsgieter te gaan.

Ook het bronsgieten is een arbeidsintensief proces. Het gipsmodel wordt in een gietkast met gietzand gelegd, waardoor een afdruk van het beeld ontstaat. Vervolgens wordt het beeld geheel opgebouwd met gietzandvormen. Dit alles is handwerk en moet zeer secuur worden gedaan. Vaak wordt het beeld in verschillende delen gegoten en later aan elkaar gelast.

Als het beeld is gegoten, wordt het gietzand van onderen uit het beeld geklopt. Het bronzen beeld is dus hol. Dan wordt het beeld gepolijst, krijgt een editienummer en wordt tenslotte gepatineerd. Het patine heeft een mooie glans in zwart, groenig of bruin.