Over Zeger Jonk

Zeger Jonk is de zoon van beeldhouwer/ schilder Nic Jonk( 1928- 1994). Geboren in 1958 in Amsterdam en verhuisde met het gezin, op 7 jarige leeftijd in 1965 naar Grootschermer. Hier maakte Nic Jonk de start met museum en beeldentuin Nic Jonk, dat later uitgroeide tot een nationale en internationale bezienswaardigheid.

Na de lagere school behaalde hij zijn mavo diploma en volgde de Pedagogisch academie, voor de opleiding tot leraar in Alkmaar. Hij onderbrak de opleiding na twee jaar en ging in dienst bij zijn vader om te assisteren met de realisatie van museum en beeldentuin Nic Jonk. Zeger was een sportfanaat en een

getalenteerd voetballer. Samen met zijn buurjongen Henk van der Streek werden zij gescout door voetbalclub AZ Alkmaar en hebben zij daar korte tijd op proef gespeeld. Na zijn actieve voetbal, werd hij trainer van het meisjeselftal van GSV Grootschermer, waar hij zijn grote liefde Annelies Brouwer ontmoette. In 1989 trad hij met haar in het huwelijk; zij kregen drie kinderen; Daniël, Valentijn

en Siiri. Hij was 10 jaar succesvol voetbaltrainer van zijn kinderen in de diverse jeugdelftallen, met vele kampioenschappen en als hoogtepunten de vierde plaats in de Topklasse zaalvoetbalcompetitie in NH en de vierde plek om het algeheel kampioenschap van Nederland.

Hij werkte vanaf zijn 13e in de beeldentuin en werd in 1989 samen met Nic Jonk directeur van Nic Jonk BV. Nic Jonk overleed in 1994 na een kort ziekbed, waarna Zeger samen met zijn vrouw Annelies het levenswerk van Nic Jonk voortzette. Zij durfden het aan om Nic Jonk's laatste wens, de bouw van een nieuw museum te realiseren, welke in mei 1995 werd geopend.

Zeger heeft zich in de loop der jaren toegelegd op het fotograferen van de beelden van Nic Jonk. Jaarlijks worden van deze foto·s een Nic Jonk kalender gemaakt. Ook maakt hij foto·s voor de boeken van Nic Jonk en de gedichtenbundels van zijn moeder, Greet Jonk Commandeur en schrijft hij regelmatig teksten voor boeken en catalogi. Tevens is hij begonnen aan het schrijven van zijn biografie , een opzienbarend verhaal over de strijd van het voortbestaan van museum en beeldentuin Nic Jonk.

Zijn grote liefde voor muziek en cabaret inspireerde hem tot het organiseren van concerten in het museum. Mede door de fantastische akoestiek en unieke ambiance kon hij vele (bekende) artiesten vastleggen voor een optreden in het museum.

Zijn kracht ligt hem vooral in zijn passie voor het werk van Nic Jonk en het onvoorwaardelijk geloven in zijn authenticiteit . Dit bracht hem tot bijzondere relaties en unieke deals met grote zakenmensen wereldwijd, waardoor museum en beeldentuin Nic Jonk steeds kon overleven.

Naast het organiseren van concerten is Zeger nog dagelijks bezig met het promoten van het werk van Nic Jonk. Hij organiseert exposities in Nederland , maar ook in andere landen zoals Amerika, Italië, België, Frankrijk, Duitsland en Curaçao .

In Curaçao is Nic Jonk permanent vertegenwoordigd met diverse beelden in de in 2015 opgezette Blue Bay Beeldentuin. En het streven is om in 2022/23 het 4 meter grote beeld "Pacific", een teken voor de bescherming van de natuur en de walvissen in het bijzonder, op de pier bij Blue Bay aan de Caribische zee te realiseren.

Het instandhouden van een dergelijke unieke culturele nalatenschap als museum en beelden Nic Jonk is niet eenvoudig.

Zeger; "Ik wil mij daarom volmondig aansluiten bij een spreuk van mijn vader in aangepaste vorm";

"Mijn grote liefde voor Annelies en mijn kinderen , maakte mij die ik was".

65ste verjaardag

Op 31 juli viert Zeger Jonk, directeur van Nic Jonk BV,  zijn 65ste verjaardag en is dan tevens 50 jaar werkzaam bij museum en beeldentuin Nic Jonk. 
Dit bijzonder jubileum wordt dit jaar gevierd met veel mooie muziek en kunst. ( zie concerten en exposities)
Voor ondersteuning van museum en beeldentuin Nic Jonk kunt u ‘’vriend’’ worden voor slechts € 45.= per jaar.

Image

Uitzending van In Holland

Adresgegevens

Museum Nic Jonk
Haviksdijkje 5
1843 JG Grootschermer

Tel:  +31 299 671560

E-mail: info@nicjonk.nl

Openingstijden

Veilig online betalen via Mollie
Image